Oldal kiválasztása

15+1 Terrárium talaj, amit használhatsz hüllőkhöz

Szerző: okt 10, 2020Terrarium, Tippek0 hozzászólás

Adsense

Miért is fontos ezekkel a talajokkal foglalkozni, a legolcsóbb a legjobb nem?

Bioaktív talajkeverék

Ezek a talajkeverékek tulajdonképpen sokfélék lehetnek, fő szempontjuk az, hogy tartalmaznak olyan vitaminokat, nyersanyagokat, illetve ásványokat, amik táplálják a terráriumi növényeket, ezzel elősegítve a fejlődésüket fennmaradásokat. Emellett fontos szempont, hogy a hüllőkre ártalmatlan földkeverékekről van szó, laza szerkezetűek és a természetes élet ciklusban résztvevő élőlények, baktériumok, gombák is megtalálhatóak néhány keverékben, amik a lebontást végzik.

Bükkfa alom, forgács, Parafa granulátum, Fenyőkéreg, Puha fa alom

Lényegében ezek mind fa részek forgácsai, porai, darálékai és csak a fa fajtája különbözik. A bükkfa alom, az márkától függően lehet forgács, vagy darálék állagú, ezt inkább tudom hörcsög és tengerimalac alá elképzelni, de sivatagos vidéken élő hüllőknek sem lesz semmi bajuk, ha használod. Emellett talajkeverékekhez is fel lehet használni, trópusi talajok, szubtrópusi talajok kialakításához, mivel jó szellőzést adnak.  

Trópusi fenyőkéreg és moha

Igen, ez is fenyőkéreg, de mi a különbség? Hát igazából az állaga sokkal daráltabb, mohával kevert verziók is vannak, így trópusi, vagy magasabb páratartalmat igénylő hüllők, kétéltűek mellé ideális választás lehet, vagy akár a talajkeverékünkhöz is adhatjuk. A keverék száraz mohanövényt tartalmaz, ami víz és tápanyag hatására új erőre kap így megtartva a terráriumban a megfelelő páratartalmat.

Csutka alom

Kukoricacsutkából készül, inkább szőrős kiskedvenceinkhez találták ki, de olcsó és könnyen cserélhető. Nem gondolnám a legjobb hüllő talajnak mivel, nehéz lebontani (még az embernek is) a sok keményítő tartalmú anyagokat, így ha bekerül a hüllő szervezetéve, az vagy egyből távozik, vagy bélelzáródást is okozhat.
Kommentekben írták sokan, hogy de etessünk tálból,kézből az állatot stb., illetve hogy nekem még a vasszöget is megette a gekkóm és semmi baja, de higgyétek el nagyon sok tragikus eset van, nem éri meg kockáztatni.

Homok, formázható „homok”, calci homok

Kisebb csoportokban történt kutatás alapján nagyon sokan használnak ilyen homokokat talajnak Leopárd Gekkókhoz, Szakállas agámákhoz stb. és jók a tapasztalatok. Itt azért leszögezném, hogy nem érdemes ebből sem a legolcsóbbat venni, de azért elég jó áron beszerezhető termékek vannak. Nagyon tiszta és jó minőségű, egyenletes szemcseméretű homokok ezek.  Mindenféle színben elérhetőek, legtöbbjük könnyen átmegy az emésztőrendszeren (pl. a calci homokok). A formázható homokból építhetünk is saját hátteret, bújókat (nyilván nem csak homok az alkotóeleme ebben az esetben).

Hüllőszőnyeg, műfű

Mindkettő műanyag, vagy filc anyagból van, könnyen tisztítható, méretre vágható. Amit fontos megjegyezni, hogy a megfelelő méretre vágjuk az anyagot, nehogy az eleség állatok, vagy az állatunk alámásszon. Ezekből is van szöbbféle színváltozat, anyagú. árú verzió, de álltalában az olcsóbb is megfelelő. Alkalmas lehet kezdők és profik számára egyaránt.

Humus

Kiegészítő talajnak ajánlom, kisebb csomagokban lehet kapni. Talajkeverékhez ideális anyag, ami elősegíti a légzést és a páratartalom megtartását, alapvetően az a talaj szerves anyagok és mikroorganizmusok bomlástermékek.

Kavicsok, kövek

Apró kavicsokat lehet kapni csomagban, viszont nagyon sokat használok nagyobb köveket, szikladarabokat mászónak vagy melegedő pontnak. Talajfűtés esetén laposabb követ használjunk, amin az állat nagyon szeret melegedni.

Kókusz rost, kókusz háncs talajok

Nagyon jó víztartó anyagok, olcsó és könnyen cserélhető. A kókuszháncs kicsit nagyobb darabokat tartalmaz, de azt is lehet teljes talajborításnak használni. Hüllő emésztőrendszerében nem tesz kárt. Kókuszfának a kérgéből, vagy az arról leváló rostanyagokból készül. Ültetőközegnek nem annyira alkalmas, mert nagyon alacsony a tápanyag tartalma. Figyeljünk arra, hogy időközönként a teljes kókusz talaj réteget le kell cserélni, mert bekoszolódik.

Linóleum lap

Olcsó, könnyen beszerezhető, könnyen tisztítható, hasonló a hüllő-szönyegekhez.

Mészgrit

Ez egy puha, szárított mészkő granulátum. Apró kavicsok talajok, bár ezt márkája válogatja.Tengeri kagylókból, csigákból, korallokból készül. A hüllők számára emészthető, vegyi anyagoktól mentes. Sokan használják, a korábban felsorolt szempontok miatt.

Papírtörlő

Nagyon olcsó, könnyen cserélhető és ideális lehet kezdő Leopárd gekkó/egyéb hüllő tartóknak, amíg nem válik szokássá a takarítás. Még nem felnőtt gekkók számára is megfelelő, kárt nem okoz az állatban.

Parafa lap

Különvettem a granulátumtól, mivel ez egy egyben készített préselt parafa lap. Könnyen méretre vágható, de a nagy nedvszívóképessége miatt, megduzzadhat és deformálódhat. Közepes árkategóriában mozog, így ha elhasználódik lehet nem a legoptimálisabb választás, mivel a hüllőszönyeg vagy a linóleum lap végtelenszer felhasználható, viszont ezt ki kell dobni utána.

Tőzeg talajok

A tőzeg növényi eredetű üledékes talajképző kőzet, és talajok, a félig szárazföldi humuszképződés terméke. Inkább vizes területek bomlásterméke, hasonló lehet a humushoz.

Természetes jungle talaj, specifikus keverék talajok.

Ezek már kész keverékek, amik vagy az adott területre jellemző talajokhoz hasonlóak, vagy az adott állat számára készített speciális keverékek. Ha nem akarsz vesződni ,hogy saját magadnak keverj össze talajt, vagy a legoptimálisabb talajt keresed, akkor ezek neked valók. Sokszor inkább a drágább kategóriába esnek, de különböző kiszerelések kaphatók. Van trópusi, sivatagi, fél-sivatagos, jungle és még megannyi Hüllő talajkeverék, amiket érdemes kipróbálni.

+1 Vermiculit, perlit

Ráadásként essen szó ezekről talajokról is, hiszen sok helyen látni a boltok polcain. Ezeket a talajokat, kelltetők közegekbe szánják, ajánlják. Sokan tartózkodnak tőlük, sokan csak erre esküsznek. A vermikulitot természetes csillám-palából kapjuk,ami sok légréssel rendelkezik és jó víztartó hatása is. A perlit viszonylag magas víztartalmú, speciális riolit- vagy dácitváltozat, természetes körülmények között is előforduló vulkanikus üveg kőzet
https://youtu.be/F46nIcTBX0w

Adsense

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz fel a további tartalmakért!

Csatlakozz és légy részese egy nagyszerű közösségnek, továbbá naprakész információkat kapsz a legújabb bejegyzésekről!

Sikeresen feliratkoztál!