Oldal kiválasztása

Érdekes Hüllő tények, amiket nem tudtál. – 1.rész

Szerző: dec 2, 2020Érdekességek, Hüllők0 hozzászólás

Adsense

Minek a nagykabát?

A hüllők, sőt számos kétéltű nem képes érezni a hideg és a meleg hőmérsékletet, csupán abban észlelik a változást, hogy anyagcseréjük lelassul, mozdulataik darabossá, lomhábbá válnak. Néhány kétéltű számára nem jelenti feltétlen a biztos halált a kihülés, gondoljunk csak a békákra. Képesek magukat elvackolni és akár télen megfagyni majd tavasszal kioldva, kvázi egy fagyálló anyag kiválasztásával újraéledni.

 

Égből pottyanó gyíkok

A zöld leguánok 40 Fahrenheit, tehát kb 4-5 Celsius fok alatti hőmérsékletnél konkrétan mozdulatlanná válnak. Dél-Floridában okoz számtalanszor meglepődést az emberek számára ez a jelenség, hiszen ezek a leguánok szeretnek fára mászni. Most elképzelhetjük a szituációt, hogy Floridában hirtelen lecsökken a hőmérséklet és ezek a szerencsétlen hüllők mozdulatlanná válnak, sajnos akár le is esnek így a fáról. Egy laikus járókelő számára úgy tűnhet, hogy elpusztultak, azonban kérem ne piszkáljunk, bántsuk az állatot, mert megijedhet ebből az állapotból fel eszmélve. Nem mellesleg szeretnek csapatokban is sütkérezni.

 

Elég fura látvány lehet madarak helyett egy csapat hüllőt látni a faágakon.

 

Nem mindig a méret a lényeg

Van egy elképzelésünk arról, hogy nagyjából milyen mérettartományban élnek jelenleg a bolygónkon a hüllők, azonban a tudósok sem tudják ezt 100%-ig pontosan megmondani. A legkisebb ma élő gekkó faj a Sphaerodactylus ariasae felnőtt példánya csupán 1,6 centiméterével bekerült a világrekordok könyvébe.

Ezzel szemben pedig ott vannak a sós vízi krokodilok, amelyek közül is a valaha mért legnagyobb Lolong névre hallgató kis jószág a maga 6.17 méterével a jelenlegi csúcstartó. Nem mellékesen a genetikájuk még ennél nagyobb mérettartományt is megengedhet körülménytől függően.

Teknős az új Teve!

Egyes teknősök aránytalanul nagy hólyaggal rendelkeznek, kiváltképp a galapagosi teknősök, melyeknek a testtömegének, mint egy 20%-át csak ezek a hólyagok teszik ki. Néhány a sivatagi klímához szokott hüllő rendelkezik egy úgynevezett másodlagos hólyaggal, amely a tevékhez hasonlóan a víz tározásban játszik fontos szerepet. Így képesek akár hónapokig is kibírni a tikkasztó hőséget folyadék bevitel nélkül.

 

 

Hülye hüllő, vagy talán még sem…

A hüllők kevésbé okosak, mint az emlősök, illetve az agyuk kialakítása és mérete sok esetben függ az adott faj méretétől. Ismert például, hogy nagyobb testű hüllők, a komodói varánuszok szoktak játszani és csapatban is vadásznak. Mondjuk azért nem labdáznék velük önfeledten, ezért lehet, hogy nem fer a feltételezés, hogy a hüllők butábbak. Még a házikedvencként tartott állatok, mint a leopárd gekkók, szakállas agámák is kézhez szoktathatók, illetve fel is ismerik a gazdájukat.

Vissza a lap tetejére.

 

Adsense

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz fel a további tartalmakért!

Csatlakozz és légy részese egy nagyszerű közösségnek, továbbá naprakész információkat kapsz a legújabb bejegyzésekről!

Sikeresen feliratkoztál!