Oldal kiválasztása

Leopárd gekkó és más hüllő betegségek 2.rész

Szerző: nov 30, 2020Egészség, Hüllők, Tippek, Uncategorized0 hozzászólás

Adsense

Metabolikus csontanyagcsere zavar, angolkór, csontbetegség:

Ezt a betegséget és tünetegyüttest a kalcium és a D3 vitamin súlyos hiánya okozza. Ezek az egyik legfontosabb elemek a csontépítéshez és a tojáshéj kialakításához. A betegség, a nem megfelelő etetés, vagy annak hiánya, illetve a vitaminpótlás hiánya miatt alakulhat ki.

Mivel a Leopárd gekkók éjszakai vadászok, így a nappali fényből nem sokat látnak, hiszen napnyugtától napkeltéig éberek. A “D” vitamin termelést a saját szervezetünk végzi napfény hatására és ez a gekkóknál sincs másképp. Ezért majdnem mindegy, hogy van-e UV izzó a terráriumban vagy sem, hiszen nappal alszanak, így a vitamin nagy részét utólag kell pótolniuk. Természetben ezt az eleségeikből szerzik be, illetve ásványok lenyelésével, viszont fogságban erre nincs lehetőségük, ezért kell pótolnunk mesterségesen.

Erre van számos termék, amik akár a Kalciumot, illetve a többi vitamint is tudják egyszerre pótolni.

A betegség kezdetben gyengeséggel, majd súlyosabb esetekben csontritkulással, a csontok torzulásával, remegéssel és étvágytalansággal jár. A növekedésben lévő gekkóknál teljesen eldeformálódhatnak, vagy akár el is törhetnek a csontok. Embernél ezt Angol kórnak nevezik. (#angol kór kép) Gyógyítása hosszadalmas és nem mindig jár sikerrel. A csonttorzulások sok esetben maradandók, de emellett egyéb szervi problémák is kialakulhatnak.

Az anorexia

Nem számít külön betegségnek, hanem a nagymértékű fogyás és étvágytalanság eredménye általában, ami lehet emésztőszervi betegségek tünete, vagy okozhatja a túlzott stressz is. A gekkó nem hajlandó enni és veszélyes mértékben lefogy, először a testi elváltozást farkán észlelhetjük. Javallott csökkenteni számára a stresszt, ami lehet: Hangos zaj, folyamatos kézbevétel napközben, másik hüllő, vagy élőlény a környezetében. Emellett bizonyos gekkók megunhatják az eleséget, ilyenkor érdemes mást is kipróbálni. Mindig legyen víz a terráriumban, illetve kalciumos tálka, hogy ha ki is hagy néhány étkezést legalább az alapvető szükségleteit el tudja látni. Nagyobb fogyás esetén forduljunk orvoshoz, hiszen kezelés hiányában halálhoz vezethet.

A dysecdysis: a vedlés zavara

Több dolog okozhatja, ha a bőr nem képes megfelelően leválni. Általában a táplálás hibái, mint a korábbi eseteknél azt láthattuk, vagy ha túlszáraz levegő. A táplálás rendszerességét érdemes vezetni akár, hogy ne felejtsük el, mivel egy felnőtt gekkót elég 2-3 naponta is etetni. A száraz levegőt orvosolhatjuk naponta, akár többször egy spricc flaska segítségével.Fontos ,hogy az ebben lévő vizet is cseréljük időközönként. Emellett a higiénia hiánya is okozhat hasonló tüneteket. A nem teljesen levetett bőr akárhol lelóghat, ami rontja a gekkó látását, és a mozgásában is akadályozza. Főleg az ujjakon, alhason és fejtetőn szokott fennmaradni. Kezelni lehet langyos vízben való áztatással. Ha a kezelés elmarad, akkor fertőzéshez is vezethet.

Dystocia, a nőstény nem tudja lerakni tojásait.

A tojások túl nagyok az állat testéhez képest, és beszorulhatnak a petevezetékbe vagy a kloákába. Ezt Okozhatja a nőstény gyengesége vagy betegsége is, ekkor abbahagyja az evést, legyengül és kedvetlenné válik. Alapvetően Én azt vettem észre, hogy kevésbé éhes tojás rakás előtt és kevesebbszer is jön elő a búvóhelyéről. A tojásokat van, hogy beássa a talajba, illetve van, hogy a legmelegebb helyre szokta tenni őket. Nem feltétlen termékenyek a tojások, sajnos alapesetben sem. A langyos vizes úsztatás segíthet ebben az esetben is, hogy megkönnyítsük a tojásrakást, azonban ha így sem javul a helyzet, kérjük szakorvos segítségét.

Stomatitis

Hüllők esetében is előforduló száj-nyálkahártya gyulladása, vagyis Stomatitis. Különböző herpesz vírusok okozhatják. Hát nem egy kellemes betegségről van szó. Embereknél akár lázzal is járhat a betegség, amit az 1-es típusú herpes simplex vírus okoz. Igen, sajnos ahogy látjátok, nem csak egyfajta herpesz vírus van. Nagyon sok faja van, amik különböző módon és helyen tudnak fertőzni.

Tünetek közé tartozik még a fájdalmas afták kialakulása a szájpadláson, nyelv környékén. A fájdalom miatt, az állat abba hagyja az evést, ami további betegségek kialakulásához vezethet a korábban felsoroltak alapján. Különböző antivirális és fertőtlenítő szerek állnak manapság rendelkezésre a kezelésére, de mindenképp szükséges szakorvos véleménye a gyógyszeres kezelést illetően.

Tüdőgyulladás

Úgy gondolom, hogy már a legtöbben tudjátok milyen tüneteket okoz embereknél, hasonló a helyzet hüllőknél is. A tüdőgyulladás, egy a baktériumok által okozott súlyos légzőszervi betegség. Ha túl hideg és nedves környezetben vannak, akkor a leopárd gekkók elkaphatják ezt a betegséget. A hüllők is ugyanúgy megfázhatnak, illetve ha kihűl a testük sokkal jobban ki vannak téve a betegségeknek is. Súlyos esetben a kihűlés halálhoz is vezethet. A nehézlégzéssel járó betegség magától meggyógyul, azonban fontos, hogy a hőmérsékletet tartósan 28 – 29 °C-on tartsuk. Illetve, mint mindig fontos a személyes higiénia betartása, hogy sem mi, sem a környezetünk ne fertőzhesse be a terráriumot.

Bélelzáródás, bélsárpangás

…amit a homok vagy az aljzat megevése okoz, vitamin hiány miatt fogyasztják az állatok a talajt alapvetően. Sok esetben egy rövid ideig tartó langyos vizes fürdő segíthet, vagy orvosi ajánlásra hashajtó adagolás, legrosszabb esetben műtéti eltávolítás. Akár halált is okozhat. Korábban ilyen a rossz minőségű terráriumi homokok, vagy egyéb csomósodást előidéző anyagoktól fordult elő.

A cryptosporidiosis, parazitás fertőzés:

Bélben élő egysejtű paraziták, gazdaspecifikusak, tehát nem terjedhet át emberre csak úgy, emellett általában nagyüzemi tenyésztésben terjed könnyen, könnyen halálossá válhat, ha nem fedezik fel időben. Habár bonyolult eldönteni, hogy valóban erről van-e szó, de a visszaöklendezett étel, a folyékony széklet, hasmenés és a fogyás alapos gyanúra ad okot. Habár kevés a remény a gyógyulásra, már vannak kísérleti szerek, amelyek további kellemetlenségek árán meggyógyíthatják a beteget. Sok leopárd gekkót azonban elaltatnak, ha felismerik rajta a betegség jeleit. Eredményes gyógyítása nincs, tüneti kezelések vannak. Elkülönítés, higiénia fenntartása -> nedvszívó terrárium talaj használata ajánlott.

 

Adsense

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz fel a további tartalmakért!

Csatlakozz és légy részese egy nagyszerű közösségnek, továbbá naprakész információkat kapsz a legújabb bejegyzésekről!

Sikeresen feliratkoztál!