Oldal kiválasztása

Leopárd gekkó és más hüllő betegségek 1.rész

Szerző: okt 10, 2020Egészség, Hüllők0 hozzászólás

Adsense

Betegségek

Milyen betegségek érinthetik házi kedvencünket?

Fontos megemlítenem , hogy nem vagyok állatorvos, a videóban említett információk internetről, cikkekből, orvosi leírásokból és saját tanulmányaim anyagaiból származnak. Ha bármelyik tünetet tapasztaljuk háziállatunkon, ne próbáljuk otthoni homeopátiás szerekkel, vagy gyógyszerekkel kezelni azt, hanem forduljunk tanácsadásért egzotikus állatokkal foglalkozó állatorvoshoz. Vannak tünetkezelési módok, amik valóban működnek és alkalmazhatóak, de csak abban az esetben, ha súlyosabb megbetegedésre való okot nem tapasztalunk! Jelen cikkben csakis a Leopárd Gekkó fajra jellemző betegségek, tünetek vannak megemlítve, ezek nem minden esetben jellemzőek más hüllő fajokra, állatokra.

Étvágytalanság:

A hüllők nagyon szeretnek falatozni. Míg egyes hidegvérűek, például a leguánok növényevők, addig a leopárd gekkók rovarevők, és más hüllők, mint például a szakállas agámák pedig mindenevők. Attól függetlenül, hogy mivel táplálkozik háziállatunk, ha nem fogyasztja el az ételt, az az első jele lehet a betegségnek.

Ez tulajdonképpen egy tünet és nem betegség, viszont, ha egyáltalán nem eszik kedvencünk, azt semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül. Leopárd gekkók esetében előfordul, hogy a nappal nem esznek, nincs étvágyuk, vagy párzási időszakban többet vagy kevesebbet esznek, mint általában. Emiatt még ne rohanjunk egyből orvoshoz. Fontos a nap-éjj ciklus megfelelő biztosítása, ezért, ha lehet késő délután, este etessük az állatot, látni fogjuk, hogy sokkal aktívabban fog vadászni. Ha úgy látjuk, hogy az állatunk lomhább, lassabb, kevésbé aktív, mint szokott, akkor figyeljük meg 1-2 hétig. Tartsuk be a megfelelő higiéniát, etetési rendszert, illetve, ha lehet kevesebbet vegyük kézbe az állatot, ezzel csökkentve számára a stresszt.

Súlyvesztés:

A fogyasztás kihagyása súlyvesztéshez vezethet a hüllők esetében is, viszont csak akkor van félni valónk, ha ez gyakorta előfordul.

A fogyás nem mindig egyértelmű a hüllőknél, addig, amíg jelentősen nem veszítenek a tömegükből, főleg a Leopárd gekkók esetében, mivel ők a farkukban is felhalmoznak egy kisebb zsír mennyiséget. Ez a vadonban nagyon hasznos lehet, mert így akár napokig, hetekig kibírják élelem nélkül. Viszont fogságban megfelelő körülmények mellett, nem kellene ennek bekövetkeznie.

A kilátszó bordák is jelzik, hogy az állat sovány. Általában a gazdák várnak addig, amíg az állatt újra el nem kezd enni, azonban így a betegség nem szűnik meg és a gekkó egyre gyengébb lesz.Ne kezdjünk el azonnal pánikolni, ha a gekkónk nem eszik 1-2 napig, vagy akár 1 hétig sem. Előfordul párzási időszakban, hogy nem esznek csak raktároznak, illetve téli időszakban ha téli álomra készülődnek. Amiatt is lehet, hogy nem eszik az állat, mert nem megfelelő időszakban etetjük őket. Egy fiatal Leopárd gekkót naponta, egy felnőtt állatot viszont elég 2-3 naponta etetni, főleg a késő délutáni, esti órákban.

Azonban, ha ezeken felül is étvágytalanságot és fogyást tapasztalunk feltétlen forduljunk szakorvoshoz.

Beesett szemek

Az egészséges hüllőkre a tágra nyílt szemek, a nedves íny és a rugalmas bőr a jellemző. Fajonként ez eltérő mértékű lehet. A dehidratáltság tipikus tünetei a korábbiak, illetve, hogy a szájukban ragacsos a nyálka. Emellett arról is felismerhető a dehidratáltság, hogy vedléskor nem képes megfelelő mértékben leválni a bőr az állat testéről.

Legtöbb esetben segít, ha langyos vízbe tesszük az állatot egy kis időre, majd segítünk neki csipesszel eltávolítani a fennmaradt bőrdarabokat. Leopárd gekkóknál előfordul, hogy az alhasi tájékon vagy a lábujjakon marad a vedlett bőr. Az ujjakról, ha nem távolítjuk egy a bőrt elszoríthatja és az állat ujjának elvesztéséhez vezethet. Abban az esetben, ha nagyobb mértékű a kiszáradás forduljunk orvoshoz, hogy megállapítsa nincs-e szervi oka ennek. Lehet vese elégtelenség is vagy más vizelési probléma is a háttérben.

Gasztroenteritisz,

Amit az egészségtelen körülmények között fellépő baktériumfertőzés okoz. A gasztroenteritisz fertőzést a természetes flóránkban található bélbaktériumok is okozhatják, ha rossz helyre kerülnek. Embereknél az Escherichia Coli, Salmonella, Shigella, és Campylobacter fajok okozhatnak gyomor-bélhurutot. Jellemzően az utolsó faj felelős a legtöbb fertőzésért. Általában fekális-orális úton jutnak az emésztőrendszer más pontjára. A híg vagy a véres széklet ennek a jele lehet. Az egészséges Leopárd gekkó széklete fehér vagy barna és száraz, semmikép sem folyékony, híg.

A betegség fertőző, és könnyen átterjed az egy légtérben tartott közösség tagjaira. További tünetei lehetnek nagy mennyiségű fogyás, vékonyodó farok, és az emésztetlen tücsökdarabok az állat székletében. Kezelés hiányában a gekkó abbahagyja az evést, nem is fogad el elesége, csont soványra fogyhat, emellett kiszáradás is fenyegeti, ami akár halálhoz is vezethet. A gasztroenteritiszt ember is elkaphatja más állatoktól pl. macskától, de megfelelő higiénia betartása mellett ez a veszély nem áll fent a Leopárd gekkó tartás esetében. Kezelésére feltétlen orvosi segítséget kell kérni.

A coccidia

Coccidiosis gyűjtőfogalom, amely az Eimeria, Isospora, valamint a Tyzzeria genusba tartozó egysejtű (újabb feltételezések szerint a parazitikus életmód miatt leegyszerűsödött többsejtű) élősködők okozta fertőzöttségeket jelöli.

A kórokozók különböző szerveket betegíthetnek meg (leggyakrabban a gyomor-bél csatorna), azonban ez fajonként változó.

Közös vonásuk a fejlődésmenetükben van, viszont így is összetéveszthető a gasztroenteritisszel, vagy más megbetegedésekkel. A szájon át történő fertőzést követően egy ivartalan (schizogonia) és egy ivaros (gametogonia) szakaszt követően kialakul a zigóta, amelyből a következő szakaszban (sporogonia) kialakul a fertőző alak oocysta, ami a bélsárral ürül. Az oocysta a környezetben egy rövidebb-hosszabb érési folyamat után válik fertőzőképessé, és ezt sokáig meg is tartja. Amiatt közösségekben gyorsabban és észrevétlenül terjedhet. Mint minden más esetben fontos az állati ürüléket minél hamarabb eltávolítani a terráriumból.

Súlyosabb fertöződések esetében, kezelés hiányában hasonló tünetekkel jár, mint más bélrendszeri betegségek esetében. A Gekkó abbahagyja az evést, csont soványra fogy, kiszárad. Azonban gyengébben fertőző fajoknál, nem jár látható tünetekkel a betegség, azonban a tojások minősége romolhat, illetve a testtömeg növelés is lassabb, nehezebb folyamat. Leopárd gekkók esetében az embriókat, tojásokat és a fiatal gekkókat veszélyezteti legnagyobb mértékben a betegség.

Egyéb gazdasági hatása hazánkban a baromfi és sertéstelepeken van, ahol ezek ellen rendszeres megelőző védekezés folyik.

Adsense

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz fel a további tartalmakért!

Csatlakozz és légy részese egy nagyszerű közösségnek, továbbá naprakész információkat kapsz a legújabb bejegyzésekről!

Sikeresen feliratkoztál!